Kehonpainoharjoittelusta

Kun olin käynyt aktiivisesti salilla ja lenkillä noin vuoden verran ja peruskuntoni oli kohonnut aiemmasta sohvaperunasta huomattavasti, aloin tutustua erilaisiin harjoittelumuotoihin. Perus monimutkaisissa laitteissa vääntely ja puristelu ei tuntunut enää oikein riittävältä, tai enemmänkin mielekkäältä.

Tässä vaiheessa törmäsin CrossFitin kautta netin kehonpainoharjoittelufoorumeihin. Jotenkin tuo ajatus oman kehon maksimaaliselta hyödyntämiseltä kuulosti järkevältä ja luonnolliselta. Lisäksi tavoitteenani on aina ollut hyvä yleiskunto, eikä esimerkiksi mahdollisimman suurien painojen nostelu. Ajan kanssa sain yhdistettyä perinteistä salitreeniä kehonpainoharjoituksiin itselleni mieluisaksi kokonaisuudeksi. Tämä on minulle toiminut oikein hyvin, tunnen itseni samaa aikaa vahvaksi ja jaksavaksi.

Mitä on kehonpainoharjoittelu?

Kehonpainoharjoittelu on treenaamisen muoto, jossa liikkeiden vastuksena käytetään omaa elopainoa. Painoilla treenatessa kehitystä tulee lähinnä painojen lisäämisellä, kun taas kehonpainoharjoittelussa pyritään vaikeuttamaan suoritettavia liikkeitä tai saavuttamaan mahdollisimman monia (puhtaita) toistoja.

Kehonpainoharjoittelun hienous on siinä, että liikkeet ovat hyvin kokonaisvaltaisesti kuntoa kehittäviä. Laitteet usein keskittyvät hyvin tiukasti tiettyihin lihaksiin tietyllä tavalla ja ne on rakennettu niin, että ikään kun saa mahdollisimman paljon painoa liikkeeseen. Kehonpainolla treenatessa rasitus korostuu hieman laajemmin lihaksiin ja ne kehittävät myös kehonhallintaa todella hyvin. Kehonpainotreeni onkin oheisharjoittelun mukana esim. voimistelussa, painissa, kamppailulajeissa ja kiipeilyssä, missä tarvitaan tietyn voimatason lisäksi tiukkaa kontrollia kehosta. Kehonpainoharjoittelussa pääsee ikään kuin tuntemaan oman kroppansa paremmin ja siitä saavutettu voima tuntuu ainakin minusta ”terveemmältä” kuin pelkkä bodaaminen.

Kehonpainolla liikkeiden tekeminen ei tietenkään sulje pois painoharjoittelua. Itse teen kehonpainolla pitkälti selkälihaksia, rinta- ja vatsalihaksia sekä jonkin verran hartiaa, käsiä ja jalkoja. Painoilla viimeistelen olkapäät, hartiat, käsivarret, ojentajat ja haiukset sekä jalkojen lihakset.

Home & street workout

Vaikka itse kyllä käyn aktiivisesti salilla, kehonpainoharjoittelun etuna on se, että sitä voi tehdä melkein missä vain, ilman erikoisvälineitä. Ulkona tehtynä tätä kutsutaan street workoutiksi. Kotona kyykkyjä, nousuja, vatsoja ja punnerruksia voi helposti tehdä vaikka lattialla tai tuolin tai avustuksella. Seinästä tukea ottamalla voi harrastaa kädellä seisontaa. Leukoja ja dippejä voi olla vaikea tehdä ilman tankoja/telineitä, mutta oikealla korkeudella olevat oksat ja muurit ovat tässäkin apuna.

Valitettavasti Suomessa harjoitusmahdollisuudet ovat ihmeellisen rajallisia. Satunnaisia tangoilla varustettuja puistoja kyllä löytyy sieltä täältä ainakin keskuksien ulkopuolelta.

Liikkeitä

Tyypillisiä liikkeitä ovat mm. leuanveto, kyykky, dipit, lantionnostot, soudut ja punnerrukset. Näistä on kaikista erilaisia variaatioita, toiset helpompia ja toiset vaikeampia. Tietysti leuoissa voi asentoa vaihtamalla keskittyä enemmän vaikka hauiksiin. Luovuuden käytön ja vaihtelun mahdollisuudet ovatkin suuressa osassa kehonpainoharjoitteluissa.

Loppusanat

Itselleni kehonpainoharjoittelu on ollut mahtava löytö. Sillä rakentaa voimaa, kestävyyttä ja oikealla jaksotuksella myös polttaa tehokkaasti kaloreita. Liikkeitä voi tehdä niin kotona, liikkeellä kuin salilla ja variaatio on hyvin suuri. Aloittaminen on helppoa, mutta mastering eli liikkeiden mestarinomainen hallinta on todella haastavaa… on siis varaa asettaa tavoitteita tasosta huolimatta!

https://www.facebook.com/suomenstreetworkout

http://www.kehonpainoharjoittelu.com/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bodyweight_exercise

https://www.reddit.com/r/bodyweightfitness/

Kerrro kaverille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *