lenkkeilyvinkit

Aloittelijan lenkkeilyvinkit

Aloittelevan lenkkeilijän tulee tietää, että juoksussa on kyse paljon muustakin kuin eteenpäin suuntautuneesta ripeästä liikkeestä. Juoksuharjoituksen tarkoituksesta huolimatta (treeni maratonia varten, painonpudotus, yleisen kunnon parantaminen) kannattaa noudattaa tiettyjä ohjenuoria. Suunnittelemalla juoksumatkan ja valmistautumalla oikein, varmistat hauskemman ja tehokkaamman lenkin.

Aiheeseen liittyvä artikkeli:

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/liikunta/juoksuharrastuksen_aloittaminen

Pidä huoli turvallisuudesta ja terveydestä

Turvallisuuden tärkeyttä harvemmin painotetaan lenkkeilystä puhuttaessa. Jos päätät lähteä ulos lenkille, valikoi reitit niin, että vältät ajoneuvot tai vähintäänkin pysyt suojaisilla teillä. Varsinkin pimeällä kannattaa ottaa heijastin mukaan tai pysyä hyvin valaistuilla poluilla. Pukeudu sään vaatimusten mukaan, ettet vahingossa vilustu. Toisaalta, pukeudu sellaisiin kerroksiin, jota on helppo riisua pois lämmön kohotessa. Ota puhelin mukaan hätätilanteiden varalle ja jos mahdollista, kerro jollekin kun lähdet lenkille. Musiikkia on mukava kuunnella juostessa, mutta älä uppoudu siihen niin, että et huomaa mitä ympärilläsi tapahtuu.

Hanki hyvät varusteet

Jos olet todella vakavissasi lenkkeilyharrastuksesta, kannattaa sitä varten hankkia kunnon varusteet, jotta lenkkeily olisi mahdollisimman mukavaa ja tehokasta. Kannattaa hankkia nimenomaan juoksukengät, eikä esim. salikenkiä. Juoksemista varten tarvitsee kengät, jossa on hyvät pehmusteet hankauksen vähentämiseksi ja joustava pohja liikkeen helpottamiseksi. Merkki tai design ei kerro kengän laadusta juuri mitään, kannattaa testata se ennen ostopäätöstä.

Ota ihan rauhassa

Aloittelijan ei kannata stressata tai kiirehtiä kehityksen suhteen. Jos pusket liikaa heti alkuun, paikat menevät heti kipeäksi ja kokemuksesta tulee kaikin puolin negatiivinen. Aloita vaatimattomalla vauhdilla ja pituudella ja lähde parantamaan luontevasti. Jos lenkin aikana huomaat, että puhtia vielä riittää, niin ota pieni kiertoreitti määränpäähän. Jos lenkin aikana hengästyminen on ylitsepääsemätöntä tai mihinkään alkaa todella sattua, hidasta heti ja kävele vaikka loppumatka. Kivun läpi puskeminen on lähes aina väärä ratkaisu. Ottamalla rauhassa, lenkkeilystä tulee mukava ja hyvinvointia tuova harrastus, eikä pakkopullaa.

Hengitys on puoli työtä

Kehon rasittuessa lenkin aikana alkaa helposti hieman pidättää hengitystään; tämä on luonnollinen reaktio. Tämä ei kuitenkaan auta suoriutumaan paremmin, vaan enemmänkin toistepäin. Samoin liian nopea puuskutus vie tehoja lenkistä. Oikeanlainen hengitysrytmi on kaiken a ja o. Tahdita hengitystä vaikka askelten mukaan. Harjoittele oikeaa hengitystä juoksemalla alkuun hitaasti ja vasta sitten lisäämällä vauhtia.

 

Kerrro kaverille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *