motivaatio liikuntaan

Tympiikö liikunta? Näin pidät motivaatiosi

Haluat päästä parempaan kuntoon ja olet aloittanut säännöllisen liikunnan. Kuukauden jälkeen into alkaa kadota; tulokset eivät ole mitä toivoit ja aikataulut eivät anna periksi. Motivaatiosi alkaa loppua.

Tiedät, että säännöllinen liikunta kannattaa. Tiedät, että sen pitäisi tuoda hyvää oloa ja ehkäistä väsymystä, sairauksia ja muita ongelmia. Olet asettanut itsellesi tavoitteen ja laatinut treeniohjelman.  Jostain syystä alat kuitenkin lipsua ja alat palata vanhoihin tapoihisi. Salikertoja jää enemmän ja enemmän väliin ja alat luistaa uudesta ruokavaliostasi. Koko homma alkaa tuntua turhalta.

Kamppailin välillä itse samojen ongelmien kanssa. Matka sohvaperunasta fyysisesti hyvinvoivaksi tuntui vaikealta, lähes mahdottomalta. Pysyvän elämäntapamuutoksen tekeminen vaati työtä ja aikaa.

On helppoa luovuttaa, mutta niin ei tule tehdä. Motivaation kadottaminen on ymmärrettävää, mutta täysin korjattavissa. Ollessani pahassa paikassa löysin motivaationi uudestaan selailemalla eri fitnessblogeja ja etsimällä motivaatiovinkkejä. Toistan tässä nyt muutaman, jotta sinäkin löydät motisi uudestaan.

Parempi vointi ei koskaan ole liian kaukana

On helppo ajatella, että rapakuntoisen ei kannata edes aloittaa kuntoharrastusta. Tuloksien saamisessa kestää vain liian kauan. Tämä on täyttä humpuukia; mitä huonommat lähtökohdat, sitä suuremmat vaikutukset pienilläkin muutoksilla voi olla.

Muutosta voi helpottaa tavoitteiden jakamista osiin. Voit esimerkiksi päättää kävellä hieman lisää joka päivä; erään löytämäni tutkimustuloksen mukaan joukko istumatöissä olevia naisia käveli viikon ajan 5 minuuttia enemmän päivässä. Tulos oli se, että nämä naiset laihtuivat hieman päälle puoli senttiä vyötärön kohdalta ilman ruokavaliomuutosta.

Pienet voitot kantavat pitkälle. Edellistä kaksi minuuttia pidempi lenkki kertoo, että olet oikealla tiellä.

Kuntopyörä kyllästyttää

Haluat laihtua, mutta puolen tunnin kuntopyörä- tai juoksumattosessiot alkavat tympiä. Ne ovat tylsiä ja lähinnä rasittavia. Tässä tilanteessa kannattaa hakeutua osaksi kuntopiiriä. Kuntopiirissä tehdään erilaisia yksinkertaisia lihasliikkeitä peräkkäin hyvin pienillä tauoilla. Tämä kehittää koko kropan lihaksistoa tehokkaammin kuin pelkkä aerobinen liikunta ja pitää sykettä yllä niin, että rasvakin palaa.

Oikein tehtynä tällainen treeni polttaa aivan yhtä paljon rasvaa kuin hölkkä ja ei ole läheskään yhtä tylsää. Kuntopiireissä on mukana myös sosiaalista painetta, mikä pistää useimmat panostamaan enemmän. Tällaista kuntoilua voi harrastaa tietenkin yksinkin.

Voit myös muuttaa itse aerobista treeniä. Sen sijaan että poljet samalla vauhdilla ja vastuksella puoli tuntia, kokeile välillä intervalliharjoitusta (hetkittäisiä spurtteja). Vaihtelu virkistää.

Energiaa saa tekemällä, ei löysäilemällä

Lepo kuuluu terveelliseen elämäntyyliin, mutta motivaation pudotessa se ei auta mitään. Kaikki tutkimukset asiasta kertovat, että jopa hyvin kevyt, säännöllinen hyötyliikunta virkistää ja tuo energiaa enemmän, kuin pelkkä lepääminen. Tämä energia pysyy kehossa–ja mielessä–myös pitemmän aikaa. Jos siis huomaat ajattelevasi että et ”jaksa” mennä salille, päätä sen sijaan mennä vaikka vain vähän rentoutumaan jumpan muodossa. Voit huomata, että ensi salipäivän tulessa taas jaksatkin vetää taas täysillä.

Aikaa riittää, jos sitä haluaa

Liikunnalle täytyy varata aikaa kalenterista, aivan niin kuin kaikille muillekin asioille. Jos kaverisi haluaa mennä kanssasi syömään saliaikanasi, kannattaa sanoa suoraan että ajankohta on huono. Voit jopa hieman valehdella ja kertoa meneväsi tärkeään tapaamiseen. Hyvinvointia tärkeämpää asiaa on vaikea keksiä; sen priorisaatiossa ei ole mitään väärää!

Tee yksinkertainen suunnitelma ja tavoite. Sen sijaan, että tähtäät pudottavasi 20 kg, päätä käydä salilla kolme kertaa viikossa ja anna tulosten tulla perässä. Tällainen ajattelu aiheuttaa vähemmän turhautumista ja luo hyvää rutiinia.

Jos aikasi on oikeasti todella vähissä, pilko liikunta pienempiin osiin. Kaksi vartin sessiota voi toimia aivan yhtä hyvin, kuin yksi puolen tunnin sessio. Vedä vaikka lyhyt kuntopiiri heti herättyäsi ja mennessäsi nukkumaan. Pidemmät treenit ovat välttämättömiä vain, kun haluat lähemmäksi ns. huippukuntoa.

Tuloksien puute rasittaa

Jatkuvan vaa’an tai peilikuvasi tuijottaminen ei ole hyvä tapa lähestyä kuntoilua. Kuvittele sen sijaan mielessäsi itsesi tulevaisuudessa – paremmin voivana, hoikempana, lihaksikkaampana. Älä keskity siihen miltä nyt näytät, vaan miltä tulet näyttämään kun jatkat samalla radalla.

Toisaalta, kannattaa aina muistaa, että hyvinvoinnissa on kyse muustakin kuin ulkonäöstä. Hyvinvoinnin tulisi olla kuntoilun päätavoite, ellet ole lähdössä kehonrakennuskisoihin.

Kehon tottuminen treeniin on myös aito ilmiö. Vaihtele liikkeitä, lisää tahtia, toistoja tai sarjoja. Juokse hieman nopeammin, paina hiukan kovempaa. Kehitystä ei tule, jos ei ole valmis painamaan kovempaa.

Kyse on sinusta, ei kenestäkään muusta

Edelliseen kohtaan liittyen, älä turhaan vertaa itseäsi muihin. Kuntoilussa on kyse sinun hyvinvoinnistasi ja tavoitteistasi, eikä näillä ole mitään tekemistä muiden kanssa. Elokuvatähden täydellistä olemusta katsellessa tulee muistaa, että heillä ulkoinen olemus on käytännössä osa heidän työtään. Useimpien kohdalla liikunta on enemmän rahareikä kuin tulonlähde. Parempaa rahareikää on kuitenkaan vaikea löytää.

Maailma on täynnä tarinoita ihmisistä, jotka ovat muuttuneet homssuisista kotiäideistä fitnesshirmuiksi, penkkiurheilijoista lihaskimpuiksi. Lähes kaikilla ihmisillä parempi kunto on vain panostuksesta kiinni. Motivaatio voi ajoittain loppua kesken, mutta kun muistaa miksi lähti alun perin liikkumaan, siitä voi pitää kiinni.

kuntoilu motivaatio

Kerrro kaverille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *