Fitness & ravinto – Toimivat lisäravinteet

Lisäravinteiden ympärillä on paljon keskustelua kuntopiireissä. Yksi väittää, että kaikki on turhaa, että pelkällä perussyömisellä selviää. Toinen sanoo, ettei hyvää palautusjuomaa ei voi korvata. Kolmas vannoo taas kivennäisaineita, rasvahappoja ja vitamiineja sisältävän valmisteen nimeen. Minkälaisista ravintolisistä/lisäravinteista on oikeasti hyötyä? Onko mistään?

Lyhyt vastaus on kyllä, mutta rajoitetusti.

Monipuolinen ruokavalio

Yleisen terveyden ja näin myös kunnon keskiössä on ravinto. Huono ruokavalio on ykkössyy lihavuuteen, treenin tehottomuuteen, lihasten kasvun hitauteen ja moniin muihin hankaluuksiin. Toimiakseen täydellä teholla kehomme vaatii päivittäin tietyn määrän mineraaleja, rasvaa, vitamiineja, proteiinia, energiaa ja paljon muuta. Nämä ravintoaineet ovat sen verran hajaantuneet eri ruokiin, että yksipuolisella ruokavaliolla tätä tarvetta on vaikea täyttää. Tästä syystä puhutaan usein monipuolisen ruokavalion tärkeydestä.

Tarvittavien ainesten saanti on tärkeää myös treenin kannalta. Monet aineet ovat osassa esim. lihaskudoksen synnyssä ja jos näistä on puutetta, ei massaakaan voi helposti kasvattaa. C-vitamiini ei suoraan vaikuta lihasten kasvuun, mutta yleiseen vireystasoon kylläkin – tätä kautta sen puute voi haitata treeniohjelmaa.

Proteiini & kreatiini

Tutkitusti selvintä hyötyä treeneihin tuovat (hera)proteiini ja kreatiini. Proteiini on lihasten kasvulle avainasemassa ja merkityksellinen myös ei-bodareille. Treenin jälkeen pikimmiten nautittu proteiini auttaa lihaksia palautumaan ja kasvattamaan uutta kudosta. Lihasmassaa kasvattavan tulee muutenkin syödä runsaasti proteiinia pitkin päivää tulosten maksimoimiseksi.

Kreatiini (kreatiinimonohydraatti) on luonnollinen yhdiste, joka varastoi energiaa lihassoluihin. Lisäravinteena kreatiini lisää lihasten suorituskykyä, mahdollistaen suuremman energiantuoton. Ylimääräinen kreatiini poistuu elimistöstä virtsan mukana, joten sen ylensyöminen ei auta treenissä. Hyödyllisimmillään aine on voimaharjoittelussa, mutta myös muut urheilijat voivat hyötyä siitä.

Muita hyödyllisiä aineita

D-vitamiinia tulee joka tapauksessa syödä Suomessa ainakin talvisin, jotta tämän välttämättömän vitamiinin päivittäistarve tulee täytettyä. Lihasten kannalta on jotain näyttöä siitä, että D-vitamiinin imeytyminen ja määrä veressä on yhteydessä lihasten kokoon. Liika on kuitenkin liika, sillä D-vitamiini varastoituu elimistöön ja yliannostusriski on olemassa.

B6-vitamiini on välttämätön, monin tavoin tärkeä ravintoaine, mutta fitneksen kannalta sen tärkein rooli on proteiinien ja aminohappojen aineenvaihdunnassa. Mitä enemmän syö proteiinia, sitä enemmän tarvitsee B6-vitamiinia.

BCAA Aminohapot ja näiden johdannaiset tuovat monille pientä hyötyä treenatessa. Aminohapot ovat käytännössä proteiinien rakennusaineita. Pientä lisää treenin tehokkuuteen sekä lihaskipujen ja -arkuuden vähentymiseen on huomattu aminohappoja nauttivilla. Keholle välttämättömiä happoja on kahdeksan ja niiden saanti tulee turvata terveellisessä ruokavaliossa.

Magnesium kuuluu elimistön tärkeimpiin mineraaleihin. Se on mukana noin 75 % kaikista entsyymireaktioista. Jos magnesiumista on selvää puutetta, tämä tulee vaikuttaa yleiseen terveydentilaan ja näin myös treenin tehokkuuteen. Erityinen yhteys on huomattu magnesiumin ja lihasten rentoutumiskyvyn välillä. Lisäksi se edistää sydämen terveyttä, joka on tietenkin avainasemassa lähes kaikessa liikunnassa.

Eli tässä olen luetellut kaikki ravintoaineet, joiden suorasta hyödyistä treenaamiselle ja urheilulle on eniten näyttöä. Itse tietenkin juon perus proteiinipitoisia, kreatiinilla höystettyjä palautusjuomia aina treenin jälkeen. Vitamiinien saannin varmistan FitLine-ravintolisillä (Activize, Basics, Restorate, Fitness-Drink) ja näiden lisäksi syön kaikkia BCAA-aminohappoja sisältäviä kapseleita (FitLine ProShape). Itse koen nämä hyödylliseksi, sillä käytön aloitettuani energiatasoni ovat huipussa, treenit ovat säännöllisen tehokkaita ja mielekkäitä, nukun hyvin ja eikä arki ahdista. Kehotan kokeilemaan tuotteita omien tuntemuksiensa mukaan, mutta proteiinia, kreatiinia ja D-vitamiinia suosittelen kyllä kaikille liikuntaa harrastaville.

– Edmond

Kerrro kaverille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *