aminohapot

Aminohapot ja lihaskasvu – Hyöty ja käyttö

Moikka.

Viime kerrasta onkin jo melko kauan aikaa. Työkiireiden ja henkilökohtaisten asioiden kanssa on ollut tässä aika paljon tekemistä ja blogin ylläpito ei enää onnistunut. Mutta no worries, olen täällä taas. Voi kyllä mennä muutama viikko että pääsen taas kunnolla kirjoittamiseen kiinni!

Voisin näin tauon jälkeen aloittaa taas hieman yleisemmällä aiheella. Viimeksi julkaistussa artikkelissa kerroin käyttämistäni FitLine-ravintolisistä. Artikkelissa puhuin niistä muutamista ravintoaineista, josta on luultavasti hyötyä kuntoilevalle tai urheilijalle ravintolisän muodossakin. Nyt voisin paneutua näihin hieman enemmän. Aloitetaan aminohapoista.

Mitkä ihmeen aminohapot?

Minun ei varmaan tarvitse selittää hirveästi mitä proteiini on ja miksi sitä pitää saada. Lyhyesti sanottuna protsku on (muun muassa) lihasten ruokaa, eikä lihas kasva ilman sitä. Tästä syystä kaupoissa on niin paljon kaikenlaisia proteiinijauhoja, -juomia, -pirtelöitä, -jäätelöitä ja ties mitä muuta. Samasta syystä Dwayne Johnson syö kilon turskaa päivässä osana ”dieettiään.” Mutta mitä ovat nämä aminohapot, josta kuulee joskus puhuttavan?

Lyhyesti sanottuna aminohapot ovat orgaanisia yhdisteitä, jotka muodostavat hormoneja, proteiineja ja monia muita aineita ihmisen elimistössä. Osa aminohapoista on välttämättömiä, eli ihmisen täytyy saada niitä terveytensä ylläpitämiseksi. Nämä välttämättömät aminohapot voidaan jakaa kahteen ryhmään; niihin yhteentoista, joita elimistömme osaa valmistaa ja niihin yhdeksään, jotka täytyy saada ravinnosta. Treenaavalle tärkeää tosiaan on se, että aminohapot muodostavat proteiineja, eli niiden saanti auttaa lihaksiston kasvattamisessa. Lisäksi yksittäisillä aminohapoilla on muita tehtäviä, josta voi olla hyötyä.

Välttämättömät aminohapot & lihaskasvu

Ohessa aminohappoja, joita täytyy saada ravinnosta koska elimistä ei niitä voi tuottaa ja jotka edistävät jollain tapaa lihasten kasvua tai toimintaa.

L-Valiini suojaa lihaksia ja tukee niiden toimintaa. Se auttaa proteiinin muodostuksessa ja auttaa lihaksia palautumaan fyysisistä suorituksista. Lisäksi se pitää kehon typpitasot tasapainossa.

L-Leusiini on ehkä tärkein yksittäinen aminohappo lihaksille. Se kulkee ravinnosta suoraan lihaksiin, jossa se vaikuttaa muodostamalla proteiinia ja kasvuhormoneita. Samalle se ehkäisee lihasproteiinin hajoamista.

L-Isoleusiini antaa lihaksille suojaa antikatabolisesti vaativan suorituksen ja rankan dieetin aikana. Se auttaa proteiinin ja hemoglobiinin muodostuksessa ja suorituksista palautumisessa. L-Isoleusiini toimii parhaiten kun se tekee yhteistyötä valiinin ja leusiinin kanssa.

Ei-välttämättömät aminohapot & lihaskasvu

Nämä aminohapot elimistö tuottaa itse. Niitä voi kuitenkin saada ravinnosta ja ajoittain niiden ”ylisaanti” voi olla perusteltua.

Arginiini tehostaa lihasten fyysistä suorituskykyä ja lisää typpioksidin määrää elimistössä.

Glutamiini auttaa lihaksia säilymään eli ehkäisee kuihtumista. Siitä on siis hyötyä varsinkin dieeteillä tai kevyemmillä treenikausilla.

Karnitiini antaa lisäenergiaa ja edistää rasvan palamista.

HMB auttaa lihaksia jaksamaan rankemmissa suorituksissa ja ehkäisee lihasten kuihtumista.

Välttämättömät aminohapot, jotka eivät tue treeniä

Haluan lisäksi vielä lyhyesti mainita ne aminohapot, jotka eivät varsinaisesti tue lihaksia tai kuntoilua suoraan, mutta ovat silti välttämättömiä hyvinvoinnille ja joita täytyy saada ravinnosta, kun elimistä ei niitä voi tuottaa itse:

Fenyylialaniini muodostaa tyrosiinia, joka on mm. melaniinin, adrenaliinin, noradrenaliinin ja dopamiinin esiaste.

Histidiini osallistuu proteiinin muodostukseen ja on histamiinin ja karnosiinin esiaste.

Lysiini mm. auttaa erilaisista infektioista parantumisessa ja parantaa kalsiumin imeytymistä.

Metioniini tukee rasva-aineenvaihduntaa, maksan ja sydämen toimintaa sekä myrkkyjen poistumista elimistöstä.

Treoniini on seriinin ja glysiinin kaltaisten hermovälittäjäaineiden esiaste.

Tryptofaani on serotoniinin ja melatoniinin esiaste. Se nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamisessa.

Harkitse BCAA-valmisteita treenin tukena

Aminohapot tukevat lihasten muodostumista, säilymistä, palautumista ja suoriutumista. Syömällä runsaasti proteiinipitoista ruokaa ja heraproteiinivalmisteita saa suurimman osan tärkeimmistä aminohapoista, mutta niiden saantia voi tukea myös erillisillä lisäravinteilla. Ns. BCAA-ravintolisät ovatkin aika suosittuja treenaajien keskuudessa. Näitä on paljon erilaisia, eri merkkejä ja valmistajia, ja niitä saa niin kaupan hyllyiltä kuin tilattua netistä. Itse tosiaan käytän noita FitLine ProShape Amino -kapseleita, proteiinituotteiden ohessa.

Kerrro kaverille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *