motivaatio

Vinkkejä vauhdissa pysymiseen & esteiden ylittämiseen

Motivaation ylläpitäminen kuntoillessa

Parempaan kuntoon pääsemisen voisi luulla olevan yksinkertaista; asetat jonkin tavoitteen ja sitten teet töitä sen saavuttamiseksi. Homma tuntuukin luistavan, kunnes töyssy osuu kohdalle. Ehkä vilustut ja joudut makoilemaan muutaman päivän tai menet matkalle ja treenirytmisi katoaa – joka tapauksessa valitettavan suuri osa ihmisistä epäonnistuu kuntotavoitteidensa saavuttamisessa. Motivaation menettäminen on kuntoilevan pahimpia vihollisia. Kannattaa kuitenkin muistaa, että haasteista huolimatta voit aina nousta uudestaan satulaan, niin sanotusti. Ohessa muutama vinkki, jotka toivottavasti auttavat pitämään motiasi yllä.

Löydä motivaatiosi

Mitä suuremmat tavoitteet, sitä suurempi epäonnistuminen – eikä epäonnistumisilta voi välttyä. Kun näin sattuu käymään, on motivaatiolla suuri merkitys. Mutta mikä motivoi kuntoilevaa? Kauniin bikinikropan tai isompien muskelien saaminen? Tämä on huono lähestymistapa. Pinnalliset syyt tekevät myös panostuksesta myös pinnallista, mikä ei auta, kun täytyy tehdä elämäntapamuutoksia. Ulkonäköseikat ovat ihan hyviä bonuksia, mutta todellinen motivaatio syntyy syvemmistä asioista; pidempi ja terveempi elämä, enemmän aikaa läheisten kanssa, uusien asioiden tekeminen… paras motivaationlähde on sellainen, joka pitää virkeänä huonoina päivinä ja puskee huippusuorituksiin hyvinä aikoina.

Aseta lyhyen & pitkän aikavälin tavoitteet

Ilman kunnon suunnitelmaa tavoitteita on vaikea saavuttaa ja suurien tavoittaminen ilman välietappeja on vielä vaikeampaa. Kumpi on haastavampaa; Suomen läpi kävely yhdeltä istumalta vai osissa? Pienempien tavoitteiden saavuttaminen tuottaa mielihyvää, vahvistaa oikean suunnan ja auttaa jaksamaan haasteista huolimatta.

Varaudu epäonnistumaan

Jokainen epäonnistuu tavalla tai toisella, ennen tai myöhemmin. Kyse voi olla revähtäneestä lihaksesta, joka estää salille menon tai vain yksinkertaisesti energian loppuminen. Kaksi asiaa kannattaa panna muistiin

  1. Kaikki tyrivät joskus
  2. Satulaan nousu vaati sisäistä voimaa

Näitä miettimällä epäonnistumiset eivät paina lainkaan yhtä paljoa. Tie terveyteen on enemmänkin maraton kuin pikajuoksu ja asiaan tulee suhtautua sen mukaisesti.

Jätä syyllisyys taaksesi

Sanotaan, että käy näin: salikäynnit ovat jääneet pois pariksi viikoksi, olet syönyt muutaman rasvapitsan ja paino on noussut miltei kilon. Syyllisyys painaa ja tekee mieli luovuttaa. Mitä tehdä? Vastaus on, että lopetat itsesi syyllistämisen ja jatkat siitä mihin jäit. Jos sinulla on tavoite joka saavuttaa, menneen miettiminen on turhaa. Häpeä ja syyllisyys epäonnistumisista tai virheistä vain tekee tavoitteen saavuttamisesta vaikeampaa. Mieti sen sijaan mistä virheesi johtui, mikä aiheutti lipsumisen ja miten voit välttää sen tulevaisuudessa – ja keskity tavoitteeseesi. Kompastelusta huolimatta kannattaa jatkaa vain eteenpäin, parempi olo on heti nurkan takana.

Tee yhdessä, älä yksin

Muiden kanssa yhdessä tekeminen auttaa monessa asiassa, myös liikunnassa. Kumppani, työkaveri, hyvä ystävä tai perheenjäsen voi olla suurena apuna motivaation ylläpitämisessä. Kannattaa valita sellainen sali- tai lenkkikaveri, jonka kanssa on hauska tehdä asioita, eikä välttämättä sitä kovakuntoisinta. Näin tavallisesti vähän pakopullalta tuntuvasta hetkestä tuleekin päivän kohokohta. Monet tutkimukset tukevat hyvän treenikaverin apua motivaation nostattajana.

Jos varsinaista salikaveria ei lähipiiristä löydy, voit myös tukeutua personal trainerin tuomaan ammattilaisapuun. Hyvä PT osaa ohjeistaa ja tukea treenaajaa juuri tämän tarvitsemalla tavalla. Lisäksi salilla tai lenkkipolulla voi myös hieman tutustua samaan aikaan liikkuviin ihmisiin, tosin heitä häiritsemättä tai omaa aikaa tuhlaamatta.

Pysy posina & omistautuneena

“Edistystä, ei täydellisyyttä.” Tällaista olen kuullut sanottavan. Vaikka tavoite tuntuisi olevan kaukana, määrätietoisuus ja työ vievät sinut sinne. Jokainen meistä voi vain parantaa itseään hiljalleen, eikä yhtäkkiä saavuttaa täydellisyyttä. Jokainen päivä joka tuntuu putoamiselta, on myös mahdollisuus nousta satulaan uudelleen. Muistele sitä, miksi ylipäätään lähdit tälle tielle ja anna itsellesi propsit siitä missä nyt olet.

Kerrro kaverille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *